Stolpboerderij

Een bucketlist dingetje…Zeer iconisch voor het Noord-Hollandse landschap is de stolpboerderij. Zelf ben ik ook opgegroeid in een stolp en heb daar 21 jaar in mogen wonen. Altijd is er de wens geweest om deze bijzondere typologie onder handen te nemen. De stolp heeft een uit hout gebouwd constructieve vierkant om mede het grote schilddak op te vangen. Daarnaast lag van oorsprong binnen het vierkant, vanwege de open ruimte, het hooi opgeslagen. 

Mijn bucketlist wens is begin dit jaar in vervulling gegaan met deze stolpboerderij in gemeente Enkhuizen. Het betreft het type ‘normaalstolp’ met een dubbel vierkant. Deze stolptypen zijn in de 17e eeuw ontstaan met de komst van de droogmakerijen. Op de stolpenkaart van #mooinoordholland, valt de boerderij onder orde 2, wat wil zeggen dat deze karakteristiek of beeldbepalend te noemen is. De stolp zelf is geen (gemeentelijk)monument.

Vorig jaar is de stolp herbestemd van agrarisch naar wonen. Nu is er een ontwerp gemaakt waarbij de gehele boerderij wordt gestript en opnieuw wordt ingedeeld. Ook vanwege de bouwkundig staat is dit noodzakelijk. De beeldbepalende buitenkant wordt (traditioneel) hersteld en in het interieur blijven zoveel mogelijk originele houten balken in het zicht, in combinatie met een moderne invulling. Het grote interne volume geeft je als ontwerper de ruimte om te spelen met ruimten, hoogten en lichtinval. 

Wilt u ook een stopboerderij (modern) (ver)bouwen? Laten we dan een afspraak maken!