Rondingen

De meeste bouwwerken kenmerken zich door rechte lijnen. Efficiënt, ‘makkelijk’ te tekenen voor ontwerpers en ‘eenvoudig’ te bouwen door aannemers. Zelf merk ik dat zodra er een ronde vorm wordt geïntroduceerd, de aannemer zich ongemakkelijk begint te voelen. Het is namelijk anders dan het gangbare en heeft dus extra aandacht nodig.

Bij mij bepaald de omgeving en de opgave of het ontwerp ronde vormen krijgt. Het kan het ontwerp harmonieus, soms organisch, laten samenvloeien met de natuur. Een ruimte kan worden verzacht door hoeken af te ronden waardoor er een speels en rustige leefomgeving wordt gecreëerd.

Bij deze vrijstaande woning in Andijk is ook gespeeld met diverse rondingen. De achtergevel bestaat grotendeels uit glas, van vloer tot plafond. Bijzonder bij dit project is dat de ronde hoeken ook geheel uit glas bestaan. Deze ronde vormen komen terug in de luifel. Een groot overstek op de plek waarbij de zon als het meest ‘hinderlijkst’ wordt ervaren, beperkt de directe lichtinval. De ronde vorm van het overstek geeft elke minuut een andere schaduwwerking op het terras en het gebouw.

Wilt u ook een bouwwerk realiseren met rondingen? Laten we dan (geheel vrijblijvend) een afspraak maken.