Glas

De mogelijkheden van glas zijn tegenwoordig oneindig, denk bijvoorbeeld aan de piramide bij het Louvre van architect L.M. Pei of de Chanel winkel in de PC Hoofdstraat van MVRDV. Glas heeft een lange ontwikkelingsgeschiedenis, maar de belangrijkste voor het dagelijks leven was de introductie van vlakglas in de 17e eeuw. Glas werd toegepast in kleine roederamen met vakwerken van 10×10 cm. Door de jaren heen is de techniek verbeterd waardoor de glasoppervlakten in de ramen steeds groter en betaalbaarder werden.

Waar vroeger het glas als een lekkagebron werd gezien in de woning is dat met de introductie van tripple-glas verleden tijd. Hierdoor is er in de architectuur constant sprake van het spel van ‘hoe open moet de gevel zijn’. Grote glasoppervlakten zorgen ervoor dat de scheiding tussen binnen en buiten wordt geminimaliseerd. Althans, dat is als men overdag van binnen naar buiten kijkt of in de avond van buiten naar binnen. In de avond treedt het omgekeerd effect op en wordt juist de andere zijde gereflecteerd.

Een voorbeeld van bewust veel glasgebruik is het project op de Havenweg in Schellinkhout. De vooruitbouw bestaat uit grote glazen puien. Het glas loopt van vloer tot plafond waardoor de connectie tussen woning en omgeving wordt versterkt in plaats dat men door een traditioneel raam gestuurd naar buiten kijkt. De aangrenzende ruimten, de woon- en eetkamer, zijn hierdoor ook meer naar buiten georiënteerd in plaats van naar elkaar.

Wilt u ook een bouwwerk realiseren met veel glas? Laten we dan (geheel vrijblijvend) een afspraak maken.