Zonwering

De zomer is begonnen! Althans als ik naar de kalender kijk, want de zon en temperatuur laten het nog afweten. In gebouwen is zon(licht) een zeer belangrijk onderdeel. Zelf wil ik altijd zoveel mogelijk daglicht in een gebouw waarbij er een spel van schaduwwerking ontstaat. Er wordt getracht de buitenbeleving naar binnen te halen.

Een teveel aan directe zonlichttoetreding heeft echter ook een keerzijde. De warmtestraling wordt in de zomermaanden als ongewenst ervaren en zal beperkt moeten worden. Hierin zijn veel mogelijkheden waarbij het mijn voorkeur heeft om dit binnen de architectuur op te lossen.

Een voorbeeld hiervan is het project Havenweg in Schellinkhout. De vooruitbouw bestaat uit grote glazen puien. Het glas loopt van vloer tot plafond waardoor de connectie tussen woning en omgeving wordt versterkt. Een externe aluminium zonwering benadrukt de horizontaliteit van de uitbouw en zorgt elke minuut voor een andere schaduwwerking. De overkragingen van een dergelijk systeem zijn beperkt, waardoor in de meest warme dagen een screen voor de ramen geschoven kan worden. Deze is in kleur van het kozijn waardoor het opgaat in de architectuur.

Wilt u ook een bouwwerk realiseren waarbij daglicht en zonwering belangrijk zijn? Laten we dan een afspraak maken!