Wierdijk

Eigentijds ontwerp

fotografie: Katja Effting

"...de locatie is een grote aanleiding in de keuze om twee losstaande volumes ‘op’ het oude gebouw te plaatsen, waardoor het gebouw over de vestingmuur heen kan kijken. De Wierdijk heeft zo vanaf het IJsselmeer een herkenbaar en bijzonder element..."

Op de Wierdijk, gelegen aan de vestingmuur, is een voormalige vissersloods gerenoveerd. Het zwart gepotdekselde hout is vervangen en de met pannen bekleden zadeldak is ingekort. Hierdoor konden er twee nieuwe bouwvolumes bijkomen.

De volumes zijn zwevend over de gootlijn van de voormalige loods heen, ontworpen. Dit uit respect voor de het bestaande gebouw, maar ook om duidelijk het onderscheid te laten zien tussen oud en nieuw. Met het nieuwe volume zijn er twee woningen gecreëerd. De volumes aan de straatzijde komen los van elkaar door de lichte geveldraaiingen ten opzichte van elkaar. De toevoegingen zijn in een eigentijdse architectuur gebouwd, waarbij de dichte wanden, buitencontour en kap bekleed zijn met zink. De kopgevels bestaan geheel uit glas, zodat je vanaf de verdieping over de vestingmuur heen kan kijken naar het water van het IJsselmeer. 

Opgeleverd
Herbestemming
2015 – 2016
Locatie: Enkhuizen
Status: Opgeleverd
Typologie: Herbestemming
Jaar: 2015 – 2016