Hout

Een goede wijn wordt met de jaren steeds beter. Voor mij geldt dat ook voor gebouwen. Een gebouw moet goed te onderhouden zijn, maar mag in mijn ogen ook sporen van gebruik en tijd laten zien. Natuurlijke materialen, zoals hout , steen en staal, die in de loop van de tijd verweren en waarbij de textuur en kleuren veranderen. Zeker bij hout is dat het geval dat, als je het niet laat behandelen, zal vergrijzen. Het houtsoort ‘western red cedar’ bijvoorbeeld heeft heel veel kleurvariaties van geelbruin, rozebruin en chocoladebruin. Uiteindelijk zal het door de tijd heen transformeren naar zilvergrijs.

Bij het project op de Zuiderboerenvaart in Enkhuizen is uitzonderlijk veel zichthout toegepast. Niet alleen voor de kozijnen, maar ook buiten waarbij de houten gevelbekleding en onderzijde luifel doorgetrokken is naar het interieur. Zo bestaat het plafond uit western red cedar delen en zijn de houten kozijnen blank afgelakt. Leuk detail zijn de stalen H-kolommen, waarbij de ‘inhammen’ dicht zijn gezet met houten delen.

In combinatie met het vele glas, in zowel gevel als dak, zorgt het houtgebruik voor een zeer aangename leefruimte. Veel aandacht is er besteed aan het kwaliteitsniveau van de interieurelementen, zoals de haard, keuken en inbouwkasten. Hierbij is de juiste balans gezocht tussen lichtinval, natuurlijke materialen en functionaliteit. 

Wilt u ook een bouwwerk met hout uitvoeren? Laten we dan een afspraak maken!