Dakvorm

Daken zijn er in allerlei vormen: plat, lessenaar, zadel, schild, mansarde, piramide, zaag, getoogd etc. Tijdens het ontwerpen ligt de dakvorm vaak al vast. Dit omdat het bepaald wordt door het bestemmingsplan (bv.: minimale dakhelling), de gevraagde typologie (bv.: stolpboerderij) of doordat de omgeving daar leidend in is (bv.: uitbreiding bestaande woning).

Soms ligt de vorm niet voor de hand. De architect kiest dan met een specifieke reden voor een type dak, of combinatie daarvan, ter ondersteuning van het concept. Zo kreeg ik bijvoorbeeld van het bedrijf Flexibol in Venhuizen de opdracht om een bedrijfshal te ontwerpen welke moest voldoen aan de volgende eisen: minimalistisch, industrieel, bijzonder duurzaam en verwantschap met het hoofdkantoor.

In het ontwerp is een maximale goot en nokhoogte toegepast, in de vorm van een sheddak. Aan de noordzijde dakramen, aan de zuidzijde het lange dak met optimale oriëntatie voor zonnepanelen. Aan de voorzijde komt de dakvorm terug in twee naar voren springende driehoekige entreeruimten met overheaddeuren. Commentaar welstandscommissie: “in het gebied zijn al verschillende dakrichtingen aanwezig en het volume vormt een goede schaal tussen de bedrijfshallen en de woningen”.

Wilt u ook een bouwwerk realiseren met een bijzondere dakvorm? Laten we dan (geheel vrijblijvend) een afspraak maken.