Context

Voor mij als architect geen notariswoningen of gebouwen in retro jaren-30 stijl. Het zijn populaire ‘stijlen’ in nieuwbouwlocaties, zijn uitwisselbaar en hebben geen, tot nauwelijks, een duidelijke relatie tot de omgeving: de context. Iedere situatie is namelijk uniek, waarbij het gebouw reageert op de context waar het in is gesitueerd. Dit kan de geschiedenis van een plek zijn, omringende bebouwing, landschap of bijvoorbeeld de ligging van het perceel t.o.v. de zon. Deze factoren maken het gebouw specifiek.

Het bedrijf Flexibol is gesitueerd in het buitengebied van het dorp Hem. Voor de bouw van een kantoor, kookstudio en logies is het omringende en achterliggende kassencomplex als inspiratiebron gebruikt. Sta je recht voor het gebouw dan gaan de contouren van het gebouw over in de bestaande kassen. Het kantoorgedeelte ligt terug in het volume en is met een knipoog als kas uitgevoerd. De zwarte gevel is uitgevoerd in gerecycled, rubberen verticale panelen, welke lang meegaan en weinig onderhoud vragen. Van binnen heeft men door de horizontale gevelopeningen een panoramisch beeld over de open landbouwgronden, waarbij het zicht tot aan de West-Friese omringdijk reikt.

Wilt u ook een project realiseren in een herkenbare eigentijdse architectuur die opgaat in de context waarin het is gesitueerd? Laten we dan een afspraak maken!