Verblijfsruimte

Verblijfsruimte is een term uit het Bouwbesluit en wordt omschreven als een ruimte voor het verblijven van personen. Aan deze ruimte worden eisen gesteld zoals minimale afmetingen, lichttoetreding, bereikbaarheid, ventilatie e.d. Deze eisen verschillen per gebruiksfunctie (bijvoorbeeld woning of kantoor) en of er sprake is van bestaande- of nieuwbouw.

Een eigenaar wil altijd zoveel mogelijk m2 verblijfsruimten, omdat dat de ruimten zijn waar het gebouw voor ontworpen is. Als er sprake is van een dak dan gaat er vaak effectieve ruimte verloren omdat m2 alleen gerekend mogen worden vanaf 1,5 meter van vloerniveau. Hoe steiler een dak, hoe meer effectieve ruimte.

Bij dit project wilde de opdrachtgever een optimale en inspirerende verblijfsruimte. Dit is bereikt door de uiterste nok- en goothoogte toe te passen. Door de nokrichting tevens schuin te leggen wordt het volume gemaximaliseerd (+8% bouwvolume en +50% nuttig verblijfsoppervlak). Tevens ontstaan er bijzondere binnenruimten met diverse schuine lijnen en scherpe hoeken.

Wilt u ook een bouwwerk in een bijzonder en effectief volume? Laten we dan een afspraak maken!