Stucwerk

Als men denkt aan een moderne architectuur, dan wordt dat vaak geassocieerd met wit, egaal gevelstuc. Hoewel stucwerk al meer dan 9000 jaar wordt toegepast is de moderne associatie voornamelijk gebaseerd op de toepassing daarvan begin 20e eeuw.

Zelf ben ik geen voorstander van witte gevelstuc. De witte kleur is erg besmettelijk voor vuil. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vuilstrepen ter plaatse bij de samenkomst van daktrimmen, of het groen uitslaan van de noordelijk gelegen gevels. Gelukkig heeft stucwerk als voordeel dat het in verschillende kleuren uit te voeren is.

Een mooi voorbeeld is het project Soerenseweg in Apeldoorn. De woning heeft een rechtlijnige, heldere en speelse vorm. Dit komt helemaal tot zijn recht door de toepassing van een strakke gevelafwerking: rood-bruin stucwerk. De aardse tint sluit aan op de door baksteen gedomineerde omliggende woningen en de groene omgeving. Helemaal in de herfst, wanneer alle bladeren naar geel-bruin-rood kleuren, complementeert de kleur van het stucwerk de woning.

Wilt u ook uw droomhuis realiseren met een strakke gevelafwerking? Laten we dan een afspraak maken!