Typologie:
Locatie:
Status:
Jaar:

Stadswoningen
Enkhuizen
Opgeleverd
2015 – 2016

Op de Wierdijk, gelegen aan de vestingmuur, is een voormalige vissersloods gerenoveerd. Het zwart gepotdekselde hout is vervangen en de met pannen bekleden zadeldak is ingekort. Hierdoor konden er twee nieuwe bouwvolumes bijkomen.

De volumes zijn zwevend over de gootlijn van de voormalige loods heen, ontworpen. Dit uit respect voor de het bestaande gebouw, maar ook om duidelijk het onderscheid te laten zien tussen oud en nieuw.  

Met het nieuwe volume zijn er twee woningen gecreëerd. De volumes aan de straatzijde komen los van elkaar door de lichte geveldraaiingen ten opzichte van elkaar.

De toevoegingen zijn in een eigentijdse architectuur gebouwd, waarbij de dichte wanden, buitencontour en kap bekleed zijn met zink. De kopgevels bestaan geheel uit glas, zodat je vanaf de verdieping over de vestingmuur heen kan kijken naar het water van het IJsselmeer. 

gerealiseerd in dienstverband MFA

fotografie Katja Effting